Med mindre än ett halvår kvar till valet så finns det naturligtvis en given fråga som varje väljare ställer sig: Vilket politiskt parti har den vassaste valspurten?

För att få fram svaret och samtidigt vässa formen inför valdagen den 9:e september har Socialdemokraterna och Nya Moderaterna i Ljusdal valt att utmana varandra på stafett i samband med löpartävlingen ”Ränn i Ljusdal”. Vi anar alltså redan nu att det här kan bli en framtida klassiker som kommer att nämnas i samma andetag som exempelvis ”The Rumble in the Jungle” mellan Muhammad Ali och George Foreman 1974!

Båda partierna jobbar frenetiskt med att toppa sina lag inför stafetten och av den anledningen är de väldigt förtegna om sina laguppställningar. Markus Evensson har emellertid lättat något på denna sekretess och har i förhandssnacket nämnt att han funderar på att kasta in två orienterare i sitt lag. En manöver som enligt Markus inte beror på att de är rädda för att springa fel runt Kyrksjön, utan har att göra med att orienterare helt enkelt är konditionsstarka.

Trots detta är Nya Moderaternas Maria Molin ändå segerviss och det enda orosmomentet enligt henne är om banan löps i vänstervarv runt Kyrksjön. ”Det kommer att ge Socialdemokraterna en klar fördel menar Maria, vi är ju vana att navigera åt höger.”

Vem kommer då att vinna utmaningen? Enligt Maria Molin så kan det bara sluta på ett sätt:

”Vi har alltid legat steget före Socialdemokraterna. De kommer bara få se våra ryggtavlor under stafetten!”

Markus Evensson menar å sin sida att det kommer bli en relativt lätt seger för Socialdemokraterna:

”Vi är ett väloljat vallokomotiv med massor av rutin. Vi kommer att ha vind i ryggen runt hela Kyrksjön!”

Lördagen den 16:e juni avgörs ”Ränn i Ljusdal” och då hoppas Maria Molin och Markus Evensson att även andra politiska partier har hörsammat utmaningen. Valspurten har börjat i Ljusdal…