Trots att Järvsös maskot Loa har jobbat febrilt hela vintern i Järvsöbacken (grattis till besöksrekordet!) så har hon fortfarande krafter kvar till andra aktiviteter. I ett pressmeddelande inför Ränn i Ljusdal låter Loa nämligen meddela att hon utmanar Brynästigern på löpning!

– Jag kommer att vinna enkelt, säger Loa. Det är ju allmänt känt att hockeyspelare bara orkar med korta byten, så det här blir en ren defilering!

Lördagen den 16:e juni innebär premiär för Ränn i Ljusdal, ett arrangemang som förutom tremannastafett även inkluderar de individuella sträckorna 4,2 och 12,6 kilometer (ett eller tre varv runt Kyrksjön). En halvtimme innan huvudtävlingen arrangeras även Minirännet för de allra yngsta, en tävling på den udda distansen 421 meter, d.v.s. en hundradel av ett maratonlopp. Det är på den sträckan som Järvsös  maskot Loa nu utmanar Brynäs maskot.

Loa är väldigt säker på att besegra Brynästigern i Minirännet och framförallt är det den höga höjden som talar till Loas fördel:

– Jag tillbringar ju hela vintrarna i Järvsöbacken och suger därmed i mig röda blodkroppar som en svamp, säger Loa. Om det inte vore för att jag älskar Järvsö och har ett livstidskontrakt med Järvsöbacken så hade jag förmodligen arbetat som sherpa på Mt. Everest. Min syreupptagningsförmåga saknar ju motstycke bland övriga maskots på denna planet!

– Lodjur är dessutom bättre anpassade för Hälsingland än tigrar, säger Loa. Men om jag nu ändå skulle förlora mot Brynästigern i Minirännet så lovar jag att bjuda tigern på entré till en hemmamatch med Ljusdals IF:s damlag och Ljusdals Bandyklubb. Självklart bjuder jag dessutom på en heldag i Järvsöbacken och ett besök i Järvzoo. 

Järvsös maskot Loa hoppas nu att Brynästigern släpper sargen och tar X-tåget till Ljusdal den 16:e juni. Loa önskar dessutom att fler maskotar ansluter, gärna de som representerar ett bandylag. Vad säger maskotarna i Bollnäs, Edsbyn, Broberg, Ljusdal och Sandviken om denna utmaning..?

Foto: Loa tar emot övriga maskotar med öppna armar under Minirännet i Ljusdal. En 421 meter lång tävling som arrangeras i samband med Ränn i Ljusdal den 16:e juni. (Loa in action: https://www.youtube.com/watch?v=ZtusKrWH9Tg)

Precis som Loa så hoppas även arrangörerna bakom Ränn i Ljusdal (Ljusdals IF och Ljusdals Bandyklubb) på ett stort startfält med maskotar i Minirännet. Om allt går som planerat blir det dessutom en extra krydda i denna tävling:

– Vår målsättning är faktiskt att få VM-status på maskottävlingen, säger Jonas Svensson (LBK) och Per Löfgren (LIF). Oss veterligen så finns det ju inget VM för maskotar på sträckan 421 meter!

Foto: Jack Lambert, linebacker i Pittsburgh Steelers. Jack Lambert vann Super Bowl fyra gånger (!) och bar tröja nummer 58. Av en ren tillfällighet så återstår det nu endast 58 dagar till årets löparfest, dags att anmäla er!